Personal Data Protection Notice

English

  1. Who are we and how does this Notice apply?
    1. 1.1 This Notice applies to Chevron Malaysia Limited and the following affiliate companies:
      1. Semai Sinar Sdn Bhd
      2. Murni Bistari Sdn Bhd
      3. Chevron (Malaysia) Sdn Bhd
      4. Prime Petroleum Management Sdn Bhd
      5. Pentastar Corporation Sdn Bhd

    (collectively referred to in this Notice as 'Chevron').

  2. What is the purpose of this Notice?
    1. 2.1 Chevron collects personal data to conduct its business, to provide and market its goods and services and to meet its legal obligations. Chevron is bound by the Malaysian Personal Data Protection Act 2010. This Notice addresses personal data protection matters - that is, information or opinions relating to an individual that can be used to identify that individual. Its purpose is to explain, in general terms, the type of personal data that Chevron holds and why we hold it, and how Chevron collects, uses and discloses that information. In this Notice, where we refer to 'you' or 'your', we are referring specifically to natural persons as opposed to other entities such as partnerships, trusts and companies.
  3. Sources from which Chevron collects personal data
    1. 3.1 Aside from personal data that is collected from you directly, Chevron also collects personal data through the following sources:-
      1. In the employment context, including pre-employment
        • through hardcopy forms or through forms provided on Chevron's website;
        • intranet website pages (for employees);
        • in face-to-face meetings and in interviews;
        • from third parties, such as from referees and job recruitment agencies.
      2. Commercial customers, StarCard Customers and Customers generally
        • from hardcopy forms, such as application forms, registration forms, purchase orders etc;
        • through forms provided on Chevron's website pages;
        • in face-to-face meetings;
        • from third parties, such as credit reporting agencies, and loyalty card providers such as BCard;
        • from media agencies, public relations agencies and social investment partners (such as non-governmental organisations).
      3. Suppliers, Vendors and Service Providers
        • from hardcopy application forms;
        • through forms provided on Chevron's website pages;
        • in face-to-face meetings and interviews;
        • from third parties, such as credit reporting agencies;
        • from public relations agencies and social investment partners (such as non-governmental organisations)
      4. Others: Members of the Media, Property & Asset Purchasers
        • from public relations agencies and social investment partners (such as non-governmental organisations);
        • from property agents (if you are a property & asset purchaser);
        • from public relations agencies and social investment partners (such as non-governmental organisations).
  4. What information does Chevron collect?
    1. 4.1 The personal data Chevron may collect about you is dependent upon your relationship with Chevron. The following are some examples of the types of personal data that Chevron may collect from individuals:
      1. In the employment context:
        1. Pre-employment
          • application form  details - full name, identification card number, contact numbers (land line and mobile), gender, address, email address, last drawn salary, date of birth as well as ethnicity and religion (optional);
          • resume details - which will usually include details such as your name, address, telephone numbers, academic qualifications, employment history, and referees;
          • reference checking;
          • medical data, such as details relating to your health and details provided in the medical clearance documentation; and
          • criminal record checks.
        2. Employment
          • employment application form details - full name, identification card number, contact numbers (land line and mobile), gender, address, email address, date of birth, ethnicity and religious beliefs;
          • medical data, such as details relating to your health;
          • bank account details (for salary/wages);
          • tax file number details, SOCSO and EPF file reference numbers and income tax numbers;
          • personal data of your spouse or dependents; and
          • details of any criminal record.
      2. Commercial customers
        • personal details - including full name, identification card number, addresses, contact numbers, email address, date of birth, details relating to the company you are employed in, your photograph, nationality and ethnicity;
        • details relating to land titles, plans and sale & purchase agreements (where applicable);
        • financial details including banking details, bank account statements (where applicable);
        • details contained in company or business registration documents;
        • trade reference and credit checks.
      3. StarCard Customers
        • application forms - information including but not limited to names, identification card number, addresses, contact numbers, email address and employment details (designation, company name);
        • your StarCard account number and details;
        • financial details including bank account details; and
        • trade reference and credit checks.
      4. Customers generally
        • monitoring and/or recording interactions with customer service representatives at Chevron's call centre - customers' and employees' conversations at Chevron's call centre may be monitored and/or recorded for coaching, training, record keeping and dispute resolution purposes. Callers will be notified at the outset if such monitoring or recording is to occur and be given the option not to have the call recorded. Chevron may, even if the phone call is not recorded, collect personal data during those telephone calls to assist with your query.
        • competitions and contests - Chevron may use the personal data collected from competitions and contests (for example, the contestant's name and address) to market certain products to the contestants. Where Chevron intends to do this, it will advise the contestant of this in the competition's terms and conditions.
      5. Suppliers, Vendors and Service Providers
        • personal details - including names, identification card number, address, contact numbers, email address and any other details provided in business cards;
        • details contained in company or business registration documents;
        • financial details including banking details, bank account statements (where applicable); and
        • trade reference and credit checks.
      6. Others: Members of the Media, Property & Asset Purchasers, Property Owners or Occupiers
        • for property & asset purchasers, financial details - including tax file number and bank account details;
        • personal details - including names, identification card number, addresses, contact numbers, email address
  5. Is it mandatory for you to provide your personal data?
    1. 5.1 Generally in most cases, the provision of your personal data is voluntary. However if you do not provide Chevron your personal data, Chevron will not be able to process your personal data for the Purposes and Additional Purposes outlined in this Notice, and in turn will not be able to provide you the services and products which you have requested for. However in certain circumstances provision of your personal data may be mandatory, as outlined below.
    2. 5.2 In the context of employment: 

      Where you have been accepted for employment with Chevron, provision of your personal data to Chevron is mandatory for the Purposes outlined below, and failure to provide the same may result in non-compliance with laws and Chevron being unable to provide you the benefits that come with employment. Where your family members are covered under Chevron’s medical scheme, provision of your family member’s personal data would be mandatory. Failure to provide your family member’s information for this purpose will result in your family member(s) not being able to enjoy the medical benefits offered under Chevron’s medical scheme.

    3. 5.3 Vendors, Suppliers or Service Providers:

      Provision of your personal data is mandatory and failure to provide your personal data may be a breach of laws or regulatory requirements, and may cause Chevron to be unable to engage you to provide services or products or issue payments to you for products or services provided.

  6. How does Chevron use your personal data?
    1. 6.1 Subject to certain exceptions (for example, the disclosure of personal data when allowed or required by law), Chevron will only use and/or disclose your personal data for:
      1. the primary purpose for which it is collected; or
      2. a related purpose, where you would reasonably expect that it be used and/or disclosed without your further consent.
    2. 6.2 Generally, Chevron will use your personal data for business and activities of Chevron, and for the purposes relating to any contract or agreement which you have entered into with Chevron which shall include, without limitation, the following (“the Purposes”):-
      1. In the context of employment
        1. Pre-employment
          • For purposes of assessment of suitability for employment, including for pre-employment medical fitness determination; and
          • For general administrative and record-keeping purposes.
        2. Employment
          • For headcount and payroll planning and processing;
          • For purposes of processing and administration of retirement funds (where applicable);
          • For workforce development, training and certification;
          • For planning of business travel;
          • For performance management;
          • For administering, approving and monitoring employee benefits and entitlements, such as insurance coverage and medical benefits;
          • For the provision of subsidies or advances (where applicable);
          • To monitor access to the workplace, related facilities and systems;
          • For internal investigations and legal suits or proceedings, including reference checks with law enforcement agencies.
        3. Commercial Customers
          • For purposes of entering into a contract with Chevron or in furtherance of you seeking to enter into a contract with Chevron;
          • To determine the suitability of products and services for you;
          • To determine your eligibility for our products and services and offer them to you;
          • To process your application for a credit or cash account;
          • Where you are applying for credit facilities, to facilitate or enable any credit evaluations and credit risk checks as may be conducted by Chevron which may occur from time to time;
          • To facilitate the enforcement of your contractual obligations with us, amongst others, including but not limited to any default in payment of any outstanding monies owing to Chevron and/or to ensure you maintain a good credit rating or standing with Chevron;
          • To comply with applicable laws and to assist with any government agencies or bureaus or bodies including for the purpose of police or regulatory investigation;
          • Where you are a Chevron Business Point (CBP) user, for purposes of registration as a CBP user, for purposes of keeping training attendance lists, and for issuance of bulk receiving badges;
          • To register you or your company as Chevron’s business partner;
          • To assist you to comply with the applicable laws, including assistance in obtaining the relevant governmental licences and approvals;
          • To process any incentives provided to you, such as trips, under incentive programs run by Chevron;
          • To contact you or your company.
        4. StarCard Customers
          • To process, verify and manage your application for membership;
          • To provide you the benefits offered to members;
          • To process replacement of lost cards or issuance of additional cards;
          • To provide you with the products you have ordered or other products and services you have requested as well as service support; 
          • To process your participation in any events, activities, contests, promotions, polls or surveys organised by Chevron;
          • To contact you if you are declared a winner;
          • For publication of your testimonials in relation to activities, events or contests run by Chevron;
          • To develop, enhance and provide products and services to meet your needs;
          • To process exchanges or product returns.
        5. Suppliers, Vendors and Service Providers
          • For the purposes of engaging you to provide services or products;
          • To facilitate or enable any checks as may be required by Chevron in order to engage you;
          • To process payments relating to any products or services you have provided;
          • To contact you or your company.
        6. General (applicable to all)
          • To respond to questions, comments and feedback from you;
          • To communicate with you for any of the purposes listed in this Notice and for any other purposes related to the business activities of Chevron;
          • Where you have signed up to participate in any events, activities, contests, promotions, polls, surveys or any corporate social responsibility (CSR) activities organised by Chevron (such as the Fuel Your School Program), to process your participation in the same and, where applicable to contact you if you are declared a winner of a contest;
          • For internal administrative purposes, such as record-keeping purposes, auditing, data analysis, database records;
          • For risk management and security purposes and for purposes of detection, prevention and prosecution of crime;
          • For regulatory approvals and compliance with the law and any amendments in force;
          • To pursue or defend legal claims on behalf of Chevron, its employees, affiliates, and agents; and
          • For such other purposes as may be required or permitted by law.
    3. 6.3 You agree and consent to Chevron using and processing your personal data for the Purposes and in the manner as identified in this Notice. Chevron may also retain your personal data for as long as necessary to fulfill the purpose(s) for which it was collected and to comply with applicable laws including laws relating to evidence, and your consent for such purposes remains valid after termination of our relationship with you.
  7. Will Chevron send you marketing material and what can you do to stop that?
    1. 7.1 A related purpose for which Chevron collects personal data may be marketing. However, if this is not the case, Chevron is entitled to use your personal data for marketing or promotional efforts if you have consented to receiving such material.
    2. 7.2 Where you have given your consent, Chevron may use and process your data for marketing and promotional purposes such as (“Marketing Purposes”):
      • To send you alerts, newsletters, updates, mailers, promotional materials, special privileges, festive greetings from Chevron, its partners, sponsors or advertisers;
      • To notify and invite you to events or activities organised by Chevron, its partners, sponsors or advertisers;
      • To process your registration to participate in or attend an event or activity and to communicate with you regarding your attendance at the event or activity;
      • To share your personal data with its partners, advertisers, event companies or sponsors who may communicate with you to market their products, services, events or promotions;
      • Where you are a property or asset purchaser and where you have requested the same, to provide you updates on property sales and tenders;
      by way of post, telephone call, short message service (SMS), by hand and/or by email.
    3. 7.3 If you do not consent (or if you wish to withdraw consent you have previously given) to Chevron for the processing of your personal data for Marketing Purposes please contact Chevron’s Compliance Coordinator using the contact details stated below. Chevron will not charge you or in any way disadvantage you if you choose to opt out of the Marketing Purposes.
  8. Who does Chevron share your data with?
    1. 8.1 Your personal data may be transferred, accessed or disclosed to third parties for the Purposes or for Marketing Purposes. Further, Chevron may engage other companies, service providers or individuals to perform functions on Chevron’s behalf, and consequently may provide access or disclose your personal data to such service providers or third parties.
    2. 8.2 Such third parties typically fall into the following categories:
      • service providers such as our maintenance contractors, IT service providers, company secretarial service providers, payroll administrators, business-to-business marketing agencies, and courier service providers;
      • our banking and financial services providers;
      • our professional advisors, including our legal advisors, auditors, accountants and consultants;
      • our business and promotional partners;
      • debt collection agencies if you default on your credit obligations (where you have requested for credit facilities);
      • regulatory and governmental authorities in order to comply with statutory and government requirements;
      • credit reference agencies (where you have applied for credit facilities);
      • insurance companies;
      • marketing, public relations, advertising and trade promotion agencies;
      • our social investment partners (such as non-governmental organisations);
      • landlords and building management (for employees for purposes of workplace security);
      • insurance assessors;
      • billing and mailing houses;
      • delivery contractors.
    3. 8.3 Chevron may also share your personal data with various departments within Chevron, with Chevron headquarters in the United States of America and with Chevron regional offices located worldwide.
  9. When does Chevron share information?
    1. 9.1 Chevron generally will only disclose personal data to third parties without your consent if that disclosure is necessary for the purpose(s) for which that information was collected. Set out below are some examples of where it is necessary for Chevron to disclose personal data to third parties:
      1. In the employment context:
        • Payroll arrangements - Chevron provides its external payroll processing company with employees' personal details (including, but not limited to, employees' names, addresses, bank account details, tax file numbers) for purposes of calculation of wages, salaries and taxes payable. Insurance arrangements - Chevron advises insurers of employees' personal details (including, but not limited to, employees' names, addresses, medical reports) to enable those insurers to properly process medical, hospitalization, disability and death claims.
        • Recruitment systems - Chevron requires prospective employees to complete documentation and submit to pre-employment checks, including completing application forms, reference checking, pre-employment medical, drug testing and criminal record checks which involves disclosure of personal data to various third parties.
        • Video monitoring - external security advisers/contractors may view security tapes that have been recorded in the workplace.
        • Medical - Chevron may, with the employee's consent, provide the company doctor or any medical specialists retained by Chevron with employees' medical records for the purposes of their employment with Chevron.
        • Worker's compensation - Chevron may disclose employees' records (including the employees' medical records) to its insurers and their agents for the purpose of processing claims.
      2. Generally and in a commercial context:
        • Credit checks on new and existing individual customers - Chevron may provide necessary personal data to credit reporting agencies to ascertain an individual's financial position if the person is a new or an existing customer.
        • Competitions - in some cases Chevron uses third parties to run its competitions or contests. In these instances, unless otherwise disclosed to the contestant prior to, or at the time of, entering the competition (normally set out in the competition's terms and conditions), any personal data collected about a contestant will be returned to Chevron.
        • Administrative functions - personal data may be with various departments within Chevron, with Chevron headquarters in the United States of America and with Chevron regional offices located worldwide for internal administrative functions and where there are shared servers or data centres.
  10. When does Chevron transfer your personal data abroad?
    1. 10.1 Your personal data may be transferred to, stored, used and processed in a jurisdiction other than Malaysia such as to Chevron’s headquarters located in the United States of America and related companies which are located worldwide and to Chevron’s regional data centres, credit servers and shared services which are located outside Malaysia. You understand and consent to the transfer of your personal data out of Malaysia as described herein.
  11. How can you access your personal data?
    1. 11.1 If you want access to your personal data held by Chevron, please put your request in writing and clearly identify the personal data which you are seeking access to. This is important to ensure that the information can be retrieved quickly and cost effectively. All requests for access must be addressed to the Compliance Coordinator (see contact details below).
    2. 11.2 Depending on the circumstances, Chevron reserves the right to charge you a reasonable administrative fee, in the amounts as permitted under law. For example, Chevron's reasonable administrative costs might include:
      • reasonable staff costs in locating and collating the information;
      • reasonable reproduction or photocopying costs; and
      • reasonable costs involved in having someone explain the information to you.
    3. 11.3 In some instances as permitted under law, Chevron may not release the personal data, such as where the expense of providing access to you is disproportionate to the risks to your or another person’s privacy.
  12. What if your personal data is inaccurate?
    1. 12.1 Chevron will take reasonable steps to correct personal data that is inaccurate. You should contact Chevron if your personal data changes. If Chevron believes it is inappropriate to delete or alter the original information, it will discuss with you alternative ways of correcting the information that satisfies the needs of both parties.
  13. How do you make inquiries or complaints?
    1. 13.1 If you wish to make an inquiry or a complaint to Chevron about the processing of your personal data, please provide full details of your complaint in writing and send it to the Compliance Coordinator (see contact details below).
  14. How will changes to this Notice be notified?                                 
    1. 14.1 Chevron may amend the Chevron Personal Data Protection Notice from time to time to take into account new laws and technology, changes to Chevron's operations and practices, and the changing business environment. The most current version of this Notice will be located on the intranet for employees and at https://www.caltex.com/sg/privacy-statement.html for external users or a copy can be obtained by contacting the Compliance Coordinator. Chevron shall have the right to modify, update or amend the terms of this Notice at any time by placing the updated Notice at https://www.caltex.com/sg/privacy-statement.html. By continuing to communicate with Chevron, by continuing to use Chevron’s services, purchasing products from Chevron or by your continued engagement with Chevron following the modifications, updates or amendments to this Notice, such actions shall signify your acceptance of such modifications, updates or amendments.
    2. 14.2 In the event of any conflict between the English and other language versions of this Notice, the English version shall prevail.
  15. How to contact us?
    1. 15.1 If you would like more information concerning Chevron's approach to privacy or how Chevron handles your personal data, you can write to:

      Compliance Coordinator,
      Chevron Malaysia Limited
      Telephone: 603 2289 6688
      Email: compliancecoordinator@chevron.com
      Fax: 603 2289 6608

    2. 15.2 You acknowledge that your withdrawal of consent may in some circumstances result in the termination of your relationship with Chevron and that Chevron may still retain legal rights to process your personal data following a withdrawal of your consent. 
  16. Personal data from Minors and Other Individuals
    1. 16.1 Chevron does not knowingly collect personal data from individuals under 18 years of age. As a parent or legal guardian, please do not allow the minor under your care to submit personal data to Chevron. In the event that such personal data is provided to Chevron, you hereby consent to the processing of the minor’s personal data and personally accept and agree to be bound by this Notice and take responsibility for his or her actions.
    2. 16.2 In some circumstances you may have provided personal data relating to other individuals (such as your spouse, family members or friends) and in such circumstances you represent and warrant that you are authorised to provide their personal data to Chevron and you have obtained their consent for their personal data be processed and used in the manner as set forth in this Notice.
  17. Acknowledgement and Consent
    1. 17.1 You confirm that you have read and understood this Notice and consent to the processing of your personal data by Chevron as described above. In the event you do not consent to the processing of your personal data as described in this Notice, please contact Chevron using the contact details above.

Back to Top

Bahasa Malaysia

  1. Siapakah kami dan bagaimanakah Notis ini terpakai?
    1. 1.1 Notis ini terpakai bagi Chevron Malaysia Limited dan syarikat-syarikat bersekutu berikut:
      1. Semai Sinar Sdn Bhd
      2. Murni Bistari Sdn Bhd
      3. Chevron (Malaysia) Sdn Bhd
      4. Prime Petroleum Management Sdn Bhd
      5. Pentastar Corporation Sdn Bhd

      (secara kolektif dirujuk dalam Notis ini sebagai "Chevron").

  2. Apakah tujuan Notis ini?
    1. 2.1 Chevron mengumpul data peribadi untuk menjalankan perniagaannya, untuk menyediakan dan memasarkan barangan dan perkhidmatan dan untuk memenuhi kewajipannya di bawah undang-undang. Chevron adalah terikat oleh Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia. Notis ini menjawab perkara-perkara yang berkaitan dengan perlindungan data peribadi - iaitu, maklumat atau pendapat yang berkaitan dengan seseorang individu yang boleh digunakan untuk mengenal pasti individu tersebut. Tujuannya adalah untuk menjelaskan, secara umum, jenis data peribadi yang dipegang oleh Chevron dan sebab kami memegangnya, dan cara bagaimana Chevron mengumpul, menggunakan dan mendedahkan maklumat tersebut. Dalam Notis ini, di mana kami merujuk kepada "anda", kami merujuk secara khusus kepada orang-orang secara individu dan bukannya entiti-entiti lain seperti perkongsian, pertubuhan amanah dan syarikat-syarikat.
  3. Sumber-sumber di mana Chevron mengumpul data peribadi
    1. 3.1 Selain daripada data peribadi yang dikumpulkan daripada anda secara langsung, Chevron juga mengumpul data peribadi melalui sumber-sumber berikut:-
      1. Dalam konteks penggajian, termasuk pra-penggajian
        • melalui borang salinan cetak atau melalui borang yang disediakan pada laman web Chevron;
        • laman web intranet (untuk kakitangan);
        • dalam mesyuarat bersemuka dan dalam temuduga;
        • daripada pihak ketiga, seperti daripada perujuk-perujuk dan agensi-agensi pengambilan pekerjaan.
      2. Pelanggan-pelanggan komersial, Pelanggan StarCard dan Pelanggan secara umum
        • daripada borang salinan cetak, seperti borang permohonan, borang pendaftaran, borang pesanan pembelian dan lain-lain;
        • melalui borang yang disediakan pada laman web Chevron;
        • dalam mesyuarat bersemuka;
        • daripada pihak ketiga, seperti agensi pelaporan kredit, dan pembekal kad kesetiaan seperti BCard;
        • daripada agensi-agensi media, agensi-agensi perhubungan awam dan rakan-rakan pelaburan sosial (seperti pertubuhan bukan kerajaan).
      3. Pembekal, Vendor dan Pembekal Perkhidmatan
        • daripada borang permohonan salinan cetak;
        • melalui borang-borang yang disediakan pada laman web Chevron;
        • dalam mesyuarat bersemuka dan temuduga;
        • daripada pihak ketiga, seperti agensi pelaporan kredit;
        • daripada agensi-agensi perhubungan awam dan rakan-rakan pelaburan sosial (seperti pertubuhan bukan kerajaan).
      4. Lain-lain : Ahli-ahli Media, Pembeli Hartanah & Aset
        • daripada agensi-agensi perhubungan awam dan rakan-rakan pelaburan sosial (seperti pertubuhan bukan kerajaan);
        • daripada ejen-ejen hartanah (jika anda seorang pembeli hartanah & aset);
        • daripada agensi-agensi perhubungan awam dan rakan-rakan pelaburan sosial (seperti pertubuhan bukan kerajaan).
  4. Apakah maklumat yang dikumpul oleh Chevron?
    1. 4.1 Data peribadi yang Chevron mungkin mengumpul mengenai anda bergantung kepada hubungan anda dengan Chevron. Berikut adalah beberapa contoh jenis data peribadi yang Chevron mungkin mengumpul daripada individu:
      1. Dalam konteks penggajian:
        1. Pra -penggajian
          • butiran borang permohonan - nama penuh, nombor kad pengenalan, nombor telefon (talian tetap dan mudah alih), jantina, alamat, alamat e-mel, gaji terakhir, tarikh lahir dan juga etnik dan agama (opsyenal);
          • butiran resume - yang biasanya termasuk butir-butir seperti nama anda, alamat, nombor-nombor telefon, kelayakan akademik, sejarah pekerjaan, dan perujuk-perujuk;
          • pemeriksaan rujukan;
          • data perubatan, seperti butiran yang berkaitan dengan kesihatan anda dan butiran yang diberikan dalam dokumentasi kelulusan perubatan; dan
          • pemeriksaan rekod jenayah.
        2. Penggajian
          • butiran borang permohonan pekerjaan - nama penuh, nombor kad pengenalan, nombor telefon (talian tetap dan mudah alih), jantina, alamat, alamat e-mel, tarikh lahir, etnik dan kepercayaan agama;
          • data perubatan, seperti butiran yang berkaitan dengan kesihatan anda;
          • butiran akaun bank (untuk tujuan pembayaran gaji/upah);
          • butiran nombor fail cukai, nombor rujukan fail SOCSO dan KWSP dan nombor cukai pendapatan;
          • data peribadi suami atau isteri atau tanggungan anda; dan
          • butiran apa-apa rekod jenayah.
      2. Pelanggan-pelanggan komersial
        • butiran peribadi - termasuk nama penuh, nombor kad pengenalan, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, tarikh lahir, butiran yang berkaitan dengan syarikat yang menggaji anda, gambar anda, kewarganegaraan dan etnik;
        • butiran yang berhubungan dengan hak milik tanah, perancangan serta perjanjian penjualan dan pembelian (jika berkenaan);
        • butiran kewangan termasuk butiran perbankan, penyata akaun bank (jika berkenaan);
        • butiran yang terkandung dalam dokumen-dokumen syarikat atau pendaftaran perniagaan;
        • rujukan perdagangan dan semakan kredit.
      3. Pelanggan StarCard
        • borang-borang permohonan - maklumat termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, nombor kad pengenalan, alamat, nombor telefon, alamat e-mel dan butiran penggajian (jawatan, nama syarikat);
        • nombor akaun StarCard anda dan butiran;
        • butiran kewangan termasuk butiran akaun bank; dan
        • rujukan perdagangan dan semakan kredit.
      4. Pelanggan secara umum
        • pemantauan dan/atau rakaman interaksi dengan wakil-wakil perkhidmatan pelanggan di pusat panggilan Chevron - perbualan pelanggan dan kakitangan di pusat panggilan Chevron boleh dipantau dan/atau direkod untuk latihan, penyimpanan rekod dan tujuan penyelesaian pertikaian. Pemanggil akan diberitahu pada peringkat awal jika pemantauan atau rakaman tersebut akan berlaku dan diberi pilihan untuk tidak membenarkan panggilan dirakam. Chevron mungkin, walaupun panggilan telefon tidak direkodkan, mengumpul data peribadi semasa panggilan telefon tersebut untuk membantu dengan pertanyaan anda.
        • pertandingan dan peraduan - Chevron mungkin menggunakan data peribadi yang dikumpul daripada pertandingan dan peraduan (contohnya, nama peserta dan alamat) untuk memasarkan produk tertentu kepada peserta-peserta. Di mana Chevron berhasrat untuk berbuat sedemikian, Chevron akan menasihati peserta tersebut dalam terma dan syarat pertandingan.
      5. Pembekal, Vendor dan Pembekal Perkhidmatan
        • butiran peribadi - termasuk nama, nombor kad pengenalan, alamat, nombor telefon, alamat e-mel dan sebarang butiran lain yang disediakan dalam kad perniagaan;
        • butiran yang terkandung dalam dokumen syarikat atau pendaftaran perniagaan;
        • butiran kewangan termasuk butiran perbankan, penyata akaun bank (jika berkenaan); dan
        • rujukan perdagangan dan semakan kredit.
      6. Lain-lain: Ahli-ahli Media, Pembeli Hartanah & Aset, Pemilik Hartanah atau Penghuni
        • bagi pembeli hartanah & aset, butiran kewangan - termasuk nombor fail cukai dan butiran akaun bank;
        • butiran peribadi - termasuk nama, nombor kad pengenalan, alamat, nombor telefon, alamat e-mel
  5. Adakah ia wajib bagi anda untuk memberikan data peribadi anda?
    1. 5.1 Secara am, dalam kebanyakan kes, penyediaan data peribadi anda adalah secara sukarela. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memberikan Chevron data peribadi anda, Chevron tidak akan dapat memproses data peribadi anda untuk Tujuan dan Tujuan Tambahan yang dinyatakan dalam Notis ini, dan seterusnya tidak akan dapat membekalkan anda perkhidmatan dan produk yang anda minta. Walau bagaimanapun dalam keadaan tertentu penyediaan data peribadi anda mungkin wajib, seperti yang dinyatakan di bawah.
    2. 5.2 Dalam konteks penggajian:

      Di mana anda telah diterima untuk penggajian dengan Chevron, penyediaan data peribadi anda kepada Chevron adalah wajib untuk Tujuan yang dinyatakan di bawah, dan kegagalan penyediaan maklumat tersebut boleh mengakibatkan ketidakpatuhan undang-undang dan Chevron tidak dapat memberikan anda manfaat yang datang dengan penggajian anda. Di mana ahli keluarga anda dilindungi di bawah skim perubatan Chevron, penyediaan data peribadi ahli keluarga anda adalah wajib. Kegagalan menyediakan maklumat ahli keluarga anda untuk tujuan ini akan menyebabkan ahli keluarga anda tidak dapat menikmati faedah perubatan yang ditawarkan di bawah skim perubatan Chevron.
    3. 5.3 Vendor, Pembekal atau Pembekal Perkhidmatan:

      Penyediaan data peribadi anda adalah wajib dan kegagalan untuk menyediakan data peribadi anda mungkin mengakibatkan pelanggaran undang-undang atau keperluan kawal selia, dan mungkin menyebabkan Chevron tidak dapat melibatkan anda untuk menyediakan perkhidmatan atau produk atau mengeluarkan bayaran kepada anda untuk produk atau perkhidmatan yang disediakan.
  6. Bagaimanakah Chevron menggunakan data peribadi anda?
    1. 6.1 Tertakluk kepada pengecualian tertentu (contohnya, pendedahan data peribadi apabila dibenarkan atau dikehendaki di bawah undang-undang), Chevron hanya akan menggunakan dan/atau mendedahkan data peribadi anda untuk:
      1. tujuan utama ia dikumpul; atau
      2. tujuan yang berkaitan, di mana anda semunasabahnya menjangkakan bahawa ia digunakan dan/atau didedahkan tanpa kebenaran lanjut anda.
    2. 6.2 Secara am, Chevron akan menggunakan data peribadi anda untuk perniagaan dan aktiviti-aktiviti Chevron, dan bagi tujuan yang berkaitan dengan mana-mana kontrak atau perjanjian yang anda ada dengan Chevron yang mungkin termasuk, tanpa had, yang berikut ("Tujuan"):-
      1. Dalam konteks penggajian
        1. Pra-penggajian
          • Untuk tujuan penilaian kesesuaian untuk penggajian, termasuk untuk penentuan kecergasan kesihatan pra-penggajian; dan
          • Untuk tujuan pentadbiran am dan penyimpanan rekod.
        2. Penggajian
          • Untuk pembilangan pekerja dan perancangan dan pemprosesan gaji;
          • Untuk tujuan pemprosesan dan pentadbiran dana persaraan (jika berkenaan);
          • Untuk pembangunan tenaga kerja, latihan dan pensijilan;
          • Untuk perancangan perjalanan bagi tujuan perniagaan;
          • Untuk pengurusan prestasi;
          • Untuk mentadbir, meluluskan dan memantau manfaat dan hak pekerja, seperti perlindungan insurans dan manfaat perubatan;
          • Untuk pemberian subsidi atau pendahuluan (jika berkenaan) ;
          • Untuk memantau akses kepada tempat kerja, kemudahan dan sistem yang berkaitan;
          • Untuk penyiasatan dalaman dan tindakan atau prosiding undang-undang, termasuk semakan rujukan dengan agensi-agensi penguatkuasa undang-undang.
      2. Pelanggan-pelanggan Komersil
        • Untuk tujuan memasuki kontrak dengan Chevron atau bagi anda yang ingin memasuki kontrak dengan Chevron;
        • Untuk menentukan kesesuaian produk dan perkhidmatan untuk anda;
        • Untuk menentukan kelayakan anda bagi produk dan perkhidmatan kami dan menawarkannya kepada anda;
        • Untuk memproses permohonan anda untuk akaun kredit atau tunai;
        • Di mana anda memohon kemudahan kredit, untuk memudahkan atau membolehkan penilaian kredit dan semakan risiko kredit sebagaimana yang dijalankan oleh Chevron yang mungkin berlaku dari semasa ke semasa;
        • Untuk membantu penguatkuasaan kewajipan kontrak anda dengan kami, antara lain, termasuk tetapi tidak terhad kepada apa-apa keingkaran dalam pembayaran wang yang terhutang kepada Chevron dan/atau untuk memastikan anda mengekalkan penilaian atau pendirian kredit yang baik dengan Chevron;
        • Untuk mematuhi keperluan undang-undang terpakai dan untuk membantu mana-mana agensi kerajaan atau biro atau badan-badan termasuk untuk tujuan penyiasatan polis atau kawal selia;
        • Di mana anda merupakan pengguna Chevron Business Point (CBP), untuk tujuan pendaftaran sebagai pengguna CBP, untuk tujuan penyimpanan senarai kehadiran latihan, dan untuk mengeluarkan lencana penerimaan pukal (bulk receiving badges);
        • Untuk mendaftarkan anda atau syarikat anda sebagai rakan kongsi perniagaan Chevron;
        • Untuk membantu anda untuk mematuhi keperluan undang-undang terpakai, termasuk bantuan dalam mendapatkan lesen-lesen dan kelulusan kerajaan yang berkaitan;
        • Untuk memproses sebarang insentif yang diberikan kepada anda, seperti percutian, di bawah program insentif yang dikendalikan oleh Chevron;
        • Untuk menghubungi anda atau syarikat anda.
      3. Pelanggan StarCard
        • Untuk memproses, mengesahkan dan menguruskan permohonan anda untuk keahlian;
        • Untuk memberi anda faedah yang ditawarkan kepada ahli-ahli;
        • Untuk memproses penggantian kad hilang atau pengeluaran kad tambahan;
        • Untuk menyediakan anda dengan produk yang dipesan oleh anda atau produk dan perkhidmatan lain yang diminta oleh anda serta sokongan perkhidmatan;
        • Untuk memproses penyertaan anda dalam mana-mana acara, aktiviti, peraduan, promosi, kaji selidik atau tinjauan yang dianjurkan oleh Chevron;
        • Untuk menghubungi anda jika anda diisytiharkan pemenang;
        • Bagi penerbitan testimoni anda berhubung dengan aktiviti-aktiviti, acara atau peraduan yang dikendalikan oleh Chevron;
        • Untuk membangun, meningkatkan dan menyediakan produk dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan anda;
        • Untuk memproses pertukaran atau pemulangan produk.
      4. Pembekal, Vendor dan Pembekal Perkhidmatan
        • Bagi tujuan melibatkan anda untuk menyediakan perkhidmatan atau produk;
        • Untuk memudahkan atau membolehkan mana-mana semakan yang dikehendaki oleh Chevron untuk tujuan melibatkan anda;
        • Untuk memproses bayaran yang berkaitan dengan mana-mana produk atau perkhidmatan yang telah disediakan oleh anda;
        • Untuk menghubungi anda atau syarikat anda.
      5. Am (terpakai kepada semua)
        • Untuk menjawab soalan-soalan, komen dan maklum balas daripada anda;
        • Untuk berkomunikasi dengan anda bagi mana-mana tujuan yang disenaraikan dalam Notis ini dan untuk tujuan-tujuan lain yang berkaitan dengan aktiviti perniagaan Chevron;
        • Di mana anda telah bersetuju untuk mengambil bahagian dalam mana-mana acara, aktiviti, peraduan, promosi, kaji selidik, tinjauan atau mana-mana aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang dianjurkan oleh Chevron (seperti Program Fuel Your School), untuk memproses penyertaan anda dan jika berkenaan, untuk menghubungi anda jika anda diisytiharkan pemenang sebarang peraduan;
        • Untuk tujuan pentadbiran dalaman, seperti tujuan penyimpanan rekod, audit, analisis data, rekod pangkalan data;
        • Untuk tujuan pengurusan risiko dan keselamatan dan untuk tujuan pengesanan, pencegahan dan pendakwaan jenayah;
        • Untuk kelulusan kawal selia dan pematuhan dengan undang-undang dan mana-mana pindaan yang berkuatkuasa;
        • Untuk meneruskan atau membela tuntutan undang-undang bagi pihak Chevron, kakitangannya, sekutu-sekutunya, dan ejen-ejennya; dan
        • Untuk apa-apa tujuan lain sebagaimana yang dikehendaki atau dibenarkan di bawah undang-undang.
    3. 6.3 Anda bersetuju dan memberi persetujuan anda kepada Chevron untuk menggunakan dan memproses data peribadi anda untuk Tujuan dan mengikut cara seperti yang dikenal pasti dalam Notis ini. Chevron juga mungkin menyimpan data peribadi anda sepanjang tempoh yang diperlukan untuk memenuhi tujuan ia dikumpulkan dan untuk mematuhi keperluan undang-undang terpakai termasuk undang-undang yang berhubung dengan keterangan, dan kebenaran anda untuk tujuan tersebut masih sah selepas penamatan hubungan kami dengan anda.
  7. Adakah Chevron akan menghantar bahan pemasaran dan apakah anda boleh lakukan untuk memberhentikannya?
    1. 7.1 Satu tujuan berkaitan di mana Chevron mengumpul data peribadi anda mungkin bagi tujuan pemasaran. Walau bagaimanapun, jika ia bukan sedemikian, Chevron berhak menggunakan data peribadi anda untuk usaha-usaha pemasaran atau promosi jika anda telah bersetuju untuk menerima bahan tersebut.
    2. 7.2 Di mana anda telah memberi persetujuan anda, Chevron boleh menggunakan dan memproses data anda untuk tujuan pemasaran dan promosi seperti ("Tujuan Pemasaran"):
      • Untuk menghantar alerts, surat berita, berita terkini, mel, bahan promosi, hak istimewa, salam perayaan daripada Chevron, rakan-rakan kongsinya, penaja atau pengiklan;
      • Untuk memberitahu dan menjemput anda ke acara-acara atau aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh Chevron, rakan-rakan kongsinya, penaja atau pengiklan;
      • Untuk memproses pendaftaran anda untuk menyertai atau menghadiri acara atau aktiviti dan untuk berkomunikasi dengan anda mengenai kehadiran anda di acara atau aktiviti tersebut;
      • Untuk berkongsi data peribadi anda dengan rakan-rakan kongsinya, pengiklan, syarikat acara atau penaja yang mungkin berkomunikasi dengan anda untuk memasarkan produk, perkhidmatan, acara atau promosi mereka;
      • Di mana anda seorang pembeli hartanah atau aset dan di mana anda telah membuat permintaan, untuk menyediakan anda dengan maklumat terkini mengenai jualan hartanah dan tender;

      melalui pos, panggilan telefon, khidmat pesanan ringkas (SMS), melalui serahan tangan dan/atau melalui e-mel.

    3. 7.3 Jika anda tidak bersetuju (atau jika anda ingin menarik balik persetujuan yang telah diberi oleh anda) kepada Chevron untuk memproses data peribadi anda untuk Tujuan Pemasaran sila hubungi Penyelaras Pematuhan Chevron menggunakan maklumat hubungan yang dinyatakan di bawah. Chevron tidak akan mengenakan caj kepada anda atau dalam apa-apa cara merugikan anda jika anda membuat pilihan untuk memilih keluar daripada Tujuan Pemasaran.
  8. Dengan siapakah Chevron berkongsi data anda?
    1. 8.1 Maklumat peribadi anda mungkin dipindahkan, diakses atau didedahkan kepada pihak ketiga bagi Tujuan atau untuk Tujuan Pemasaran. Selanjutnya, Chevron mungkin melibatkan syarikat-syarikat lain, pembekal perkhidmatan atau individu untuk melakukan fungsi-fungsi bagi pihak Chevron, dan seterusnya boleh memberikan akses atau mendedahkan data peribadi anda kepada pembekal perkhidmatan atau pihak ketiga tersebut.
    2. 8.2 Pihak ketiga biasanya tergolong dalam kategori berikut:
      • pembekal perkhidmatan seperti kontraktor penyelenggaraan, pembekal perkhidmatan IT, syarikat pembekal perkhidmatan setiausaha, pentadbir gaji, agensi-agensi pemasaran perniagaan-ke-perniagaan dan pembekal perkhidmatan kurier;
      • pembekal perbankan dan kewangan kami;
      • penasihat profesional kami, termasuk penasihat undang-undang, juruaudit, akauntan dan perunding;
      • rakan-rakan kongsi perniagaan dan promosi;
      • agensi-agensi pengutipan hutang jika anda ingkar dalam tanggungjawab kredit anda (di mana anda telah memohon untuk kemudahan kredit);
      • pihak kawal selia dan pihak berkuasa kerajaan untuk mematuhi keperluan undang-undang dan kerajaan;
      • agensi-agensi rujukan kredit (di mana anda telah memohon untuk kemudahan kredit);
      • syarikat-syarikat insurans;
      • agensi-agensi pemasaran, perhubungan awam, pengiklanan dan promosi perdagangan;
      • rakan-rakan kongsi pelaburan sosial kami (seperti pertubuhan bukan kerajaan);
      • tuan-tuan tanah dan pengurusan bangunan (untuk kakitangan bagi tujuan keselamatan tempat kerja);
      • penilai insurans;
      • pusat bil dan mel;
      • kontraktor penghantaran.
    3. Chevron juga mungkin berkongsi data peribadi anda dengan pelbagai jabatan dalam Chevron, dengan ibu pejabat Chevron di Amerika Syarikat dan dengan pejabat-pejabat serantau Chevron yang terletak di seluruh dunia.
  9. Bilakah akan Chevron berkongsi maklumat?
    1. 9.1 Chevron secara umumnya hanya akan mendedahkan data peribadi kepada pihak ketiga tanpa kebenaran anda sekiranya pendedahan tersebut perlu bagi tujuan di mana maklumat tersebut dikumpul. Disenaraikan di bawah adalah beberapa contoh di mana ia adalah perlu bagi Chevron mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga:
      1. Dalam konteks penggajian:
        • Pengaturan gaji - Chevron menyediakan syarikat pemprosesan gaji luarannya dengan maklumat peribadi kakitangan (termasuk, tetapi tidak terhad kepada, nama kakitangan, alamat, butiran akaun bank, nombor fail cukai) bagi tujuan pengiraan gaji dan cukai yang perlu dibayar. Pengaturan insurans - Chevron menasihati syarikat insurans dengan butiran peribadi kakitangan (termasuk, tetapi tidak terhad kepada, nama kakitangan, alamat, laporan perubatan) bagi membolehkan syarikat insurans untuk memproses tuntutan perubatan, hospital, kecacatan dan kematian secara wajar.
        • Sistem pengambilan pekerja - Chevron memerlukan bakal kakitangan untuk melengkapi dokumentasi dan mengemukakan semakan untuk pra-penggajian, termasuk melengkapi borang permohonan, semakan rujukan, semakan kesihatan, ujian dadah dan semakan rekod jenayah pra-penggajian yang melibatkan pendedahan data peribadi kepada pelbagai pihak ketiga.
        • Pemantauan video - penasihat keselamatan/kontraktor luar mungkin melihat pita keselamatan yang telah direkodkan di tempat kerja.
        • Perubatan - Chevron mungkin, dengan persetujuan kakitangan, menyediakan doktor syarikat atau mana-mana pakar perubatan diupah oleh Chevron dengan rekod perubatan kakitangan bagi tujuan penggajian mereka dengan Chevron.
        • Pampasan pekerja - Chevron boleh mendedahkan rekod-rekod kakitangan (termasuk rekod perubatan kakitangan) kepada syarikat insurans dan ejen-ejen mereka untuk tujuan pemprosesan tuntutan.
      2. Secara am dan dalam konteks komersial:
        • Semakan kredit pada pelanggan individu baharu dan pelanggan sedia ada - Chevron mungkin memberikan data peribadi yang perlu kepada agensi-agensi pelaporan kredit untuk menentukan kedudukan kewangan seseorang individu jika individu tersebut adalah pelanggan baharu atau pelanggan sedia ada.
        • Pertandingan - dalam beberapa kes Chevron menggunakan pihak ketiga untuk menjalankan pertandingan atau peraduan. Dalam keadaan sedemikian, melainkan jika diumumkan kepada peserta sebelum, atau pada masa menyertai pertandingan tersebut (biasanya dinyatakan dalam terma dan syarat pertandingan), apa-apa data peribadi yang dikumpulkan mengenai peserta akan dikembalikan kepada Chevron.
        • Fungsi pentadbiran - data peribadi mungkin dengan pelbagai jabatan dalam Chevron, dengan ibu pejabat Chevron di Amerika Syarikat dan dengan pejabat-pejabat serantau Chevron yang terletak di seluruh dunia bagi fungsi-fungsi pentadbiran dalaman dan di mana terdapat pelayan yang dikongsi atau pusat-pusat data.
  10. Bilakah Chevron akan memindahkan data peribadi anda ke luar negara?
    1. 10.1 Data peribadi anda mungkin dipindahkan, disimpan, digunakan dan diproses dalam bidang kuasa lain selain Malaysia seperti kepada ibu pejabat Chevron yang terletak di Amerika Syarikat dan syarikat-syarikat berkaitan yang terletak di seluruh dunia dan kepada pusat-pusat data serantau Chevron, pelayan kredit dan perkhidmatan perkongsian yang terletak di luar Malaysia. Anda memahami dan bersetuju kepada pemindahan data peribadi anda keluar dari Malaysia sebagaimana yang dinyatakan di dalam ini.
  11. Bagaimanakah anda boleh mengakses data peribadi anda?
    1. 11.1 Jika anda ingin mengakses data peribadi anda yang dipegang oleh Chevron, sila membuat permintaan anda secara bertulis dan dengan jelas mengenal pasti data peribadi yang anda ingin akses. Ini adalah penting untuk memastikan bahawa maklumat tersebut boleh didapatkan dengan cepat dan jimat kos. Semua permohonan untuk akses hendaklah dialamatkan kepada Penyelaras Pematuhan (lihat butiran hubungan di bawah).
    2. 11.2 Bergantung pada keadaan, Chevron berhak untuk mengenakan anda bayaran pentadbiran yang munasabah, dalam jumlah yang dibenarkan di bawah undang-undang. Sebagai contoh, kos pentadbiran yang munasabah Chevron mungkin termasuk:
      • kos kakitangan yang munasabah untuk mencari dan mengumpul maklumat tersebut;
      • pengeluaran semula atau kos membuat salinan yang munasabah; dan
      • kos munasabah yang terlibat apabila seseorang menjelaskan maklumat tersebut kepada anda.
    3. 11.3 Dalam keadaan tertentu yang dibenarkan di bawah undang-undang, Chevron mungkin tidak melepaskan data peribadi tersebut, seperti di mana penyediaan akses kepada anda adalah tidak seimbang dengan risiko kepada anda atau kepada privasi orang lain.
  12. Bagaimanakah jika data peribadi anda tidak tepat?
    1. 12.1 Chevron akan mengambil langkah yang munasabah untuk membetulkan data peribadi yang tidak tepat. Anda seharusnya menghubungi Chevron jika data peribadi anda berubah. Jika Chevron percaya bahawa ia tidak sesuai untuk memadam atau mengubah maklumat asal, Chevron akan berbincang dengan anda cara-cara alternatif untuk membetulkan maklumat yang memenuhi keperluan kedua-dua pihak.
  13. Bagaimanakah anda boleh membuat pertanyaan atau aduan?
    1. 13.1 Jika anda ingin membuat sebarang pertanyaan atau aduan kepada Chevron mengenai pemprosesan data peribadi anda, sila berikan butiran penuh aduan anda secara bertulis dan hantar ke Penyelaras Pematuhan (lihat butiran hubungan di bawah).
  14. Bagaimanakah perubahan kepada Notis ini diberitahu kepada anda?
    1. 14.1 Chevron mungkin meminda Notis Perlindungan Data Peribadi Chevron dari semasa ke semasa untuk mengambil kira undang-undang dan teknologi terkini, perubahan kepada operasi dan amalan Chevron, dan perubahan persekitaran perniagaan. Versi terkini Notis ini akan terletak di intranet untuk kakitangan dan di https://www.caltex.com/sg/privacy-statement.html untuk pengguna luaran atau salinan boleh didapati dengan menghubungi Penyelaras Pematuhan. Chevron mempunyai hak untuk mengubahsuai, mengemaskini atau meminda terma-terma Notis ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Notis yang telah dikemaskini di https://www.caltex.com/sg/privacy-statement.html. Dengan terus berkomunikasi dengan Chevron, dengan terus menggunakan perkhidmatan Chevron, membeli produk daripada Chevron atau melalui penglibatan berterusan anda dengan Chevron berikutan pengubahsuaian, pengemaskinian atau pemindaan kepada Notis ini, tindakan tersebut akan menandakan penerimaan anda kepada apa-apa pengubahsuaian, pengemaskinian atau pemindaan.
    2. 14.2 Sekiranya berlaku apa-apa percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi bahasa lain Notis ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.
  15. Bagaimanakah untuk menghubungi kami?
    1. 15.1 Jika anda ingin maklumat lanjut mengenai pendekatan Chevron kepada privasi atau bagaimana Chevron mengendalikan data peribadi anda, anda boleh menulis kepada:

      Compliance Coordinator,
      Chevron Malaysia Limited
      Telefon: 603 2289 6688
      E-mel: compliancecoordinator@chevron.com
      Faks: 603 2289 6608

    2. 15.2 Anda mengakui bahawa penarikan balik persetujuan anda mungkin dalam sesetengah keadaan menyebabkan penamatan hubungan anda dengan Chevron dan bahawa Chevron masih mungkin mengekalkan hak undang-undang untuk memproses data peribadi anda berikutan penarikan balik persetujuan anda.
  16. Data peribadi daripada Individu Bawah Umur dan Individu Lain
    1. 16.1 Chevron tidak secara sedar mengumpul data peribadi daripada individu di bawah umur 18 tahun. Sebagai ibu bapa atau penjaga yang sah, sila tidak membenarkan individu bawah umur di bawah jagaan anda mengemukakan data peribadi kepada Chevron. Sekiranya data peribadi tersebut diberikan kepada Chevron, anda dengan ini bersetuju kepada pemprosesan data peribadi individu bawah umur tersebut dan secara peribadi menerima dan bersetuju untuk terikat dengan Notis ini dan mengambil tanggungjawab untuk tindakan beliau.
    2. 16.2 Dalam sesetengah keadaan, anda mungkin telah memberikan data peribadi berkaitan individu lain (seperti suami atau isteri, ahli keluarga atau rakan anda) dan dalam keadaan sedemikian anda mewakili dan menjamin bahawa anda diberi kuasa untuk menyediakan data peribadi mereka kepada Chevron dan anda telah mendapat persetujuan mereka supaya data peribadi mereka diproses dan digunakan dengan cara seperti yang dinyatakan dalam Notis ini.
  17. Pengakuan dan Persetujuan
    1. 17.1 Anda mengesahkan bahawa anda telah membaca dan memahami Notis ini dan memberi persetujuan anda kepada pemprosesan data peribadi anda oleh Chevron seperti yang dinyatakan di atas. Sekiranya anda tidak bersetuju kepada pemprosesan data peribadi anda seperti yang dinyatakan dalam Notis ini, sila hubungi Chevron menggunakan butiran hubungan di atas.

Back to Top